ciasto "miętusek"

4.62 (202 ocen)

  • 1 godz. 40 min

To był hit na świątecznym stole. Mięciutkie, nie za słodkie ciasto, bardzo orzeźwiające i cudownie miętowe. Podczas pieczenia go cały dom pachniał miętą. Na pewno jeszcze nie raz je zrobię.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • *porcja na dużą blaszkę 25*34 cm
    Składniki:
    na ciasto:
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki
    2 duże łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    na krem miętowy:
    4 szklanki mleka
    1/2 szklanki wody
    300 g cukierków miętowych (landrynki)
    3 łyżki cukru
    2 torebki budyniu waniliowego
    kostka masła
    na piankę:

    600 ml śmietanki kremówki
    2 łyżki cukru pudru
    2 galaretki agrestowe
    dodatkowo:
    duża paczka herbatników
    kilka kostek gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4.62 (202 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto "miętusek" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników upiec biszkopt.
    Do rondelka o grubym dnie wsypać cukierki i zalać wodą. Ustawić na małym ogniu i ciągle mieszając powoli gotować, aż się rozpuszczą (trwa to dłuższą chwilę). Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować budyń. Do gorącego wlać ciepły syrop miętowy i dokładnie wymieszać. Wystudzić i zmiksować z miękkim masłem. Wyłożyć na biszkopt. Na wierzch ułożyć warstwę biszkoptów.
  • 2. Galaretki rozpuścić w szklance wody. Wystudzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i zmiksować z zimną galaretką. Wylać na herbatniki. Udekorować startą lub stopioną czekoladą. Schłodzić i przechowywać w lodówce, najlepiej w zamkniętym pojemniku.

Porady

ciasto najlepiej kroić na drugi dzień

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Mięta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować