Ciasto michałkowe

5 (141 ocen)

Ciasto wręcz rozpływa się w ustach. Proste, a zarazem imponujące.

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 6 jaj
    -1 szkl. cukru
    - 1,5 szkl. mąki tortowej
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 6 łyżek oleju
    Masa:
    - 10 cukierków Michałki- białe
    - 2 duże wafelki Princessa kokosowe
    - 1 tabliczka gorzkiej czekolady
    - 1 tabliczka białej czekolady
    - 0,5 l kremówki
    - 2 śmietan-fixy
Wystaw ocenę:

5 (141 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto michałkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku. Dokładnie zmiksować. Na koniec powoli dodać mąkę z proszkiem i olej i delikatnie dokładnie wymieszać. Piec 25-30 min. w temp. 180 stopni.
    Masa:
    Śmietanę ubić ze śmietan-fixami. Kruszymy Michałki i wafelki. Na grubej tarce ścieramy obie czekolady. Wszystkie składniki mieszamy z ubitą śmietaną. Masę wykładamy na ostudzony biszkopt. Na wierzch można zrobić dowolną polewę.

Porady

Cukierki, wafelki oraz czekolady najlepiej wcześniej schłodzić w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować