• Ciasto „Michałki”

    Dodane przez: Jaga85

  • Połączeniem pysznych cukierków, kremy czekoladowego i kokosu sprawia, że podniebienie szaleje.

    Zdjęcia i filmy dodane przez innych użytkowników

    Składniki

    Blaszka 24x36 cm
    Biszkopt biały:
    - 4 jajka,
    - 0,5 szklanki mąki tortowej,
    - 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
    - 1 szklanka cukru,
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Beza kokosowa:
    - 4 białka,
    - 1 szklanka cukru,
    - 20 dag kokosu,
    - Szczypta proszku do pieczenia,
    - 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej.

    Masa czekoladowa z michałkami
    - 250 ml śmietanki 30%,
    - 250 g serka mascarpone,
    - 2 czekolady gorzkie,
    - 3 łyżeczki żelatyny,
    - 200g cukierków „Białe michałki”,
    - 5 łyżek mleka

    Dodatkowo :
    - Około 40-50 ml likieru kokosowego (np. malibu), 10ml wody

  • Sposób przygotowania

    1.
    Ciasto „Michałki” - krok 1

    Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Dokładamy następnie do nich stopniowo cukier, a gdy ten już się rozpuści żółtka (także po jednym). Puszystą masę łączymy delikatnie z mąkami wymieszanymi z proszkiem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w 180°C przez około 15 minut.

    2.

    Beza: Białka ubijamy na sztywno stopniowo dodając cukier. Do ubitej masy dokładamy mąkę , proszek oraz kokos delikatnie mieszając. Ciasto pieczemy w 180°C przez około 25 min.

    3.

    Masa:Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wody. Studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w mleku. Śmietankę ubijamy . Następnie dokładamy do niej serek, czekoladę, żelatynę. Wsypujemy pokrojone michałki i dokładnie mieszamy.

    4.

    Poncz: Wodę i likier mieszamy ze sobą

    5.

    Przełożenie: Biszkopt, masa z michałkami, beza kokosowa. W trakcie przekładania biszkopt nasączamy likierem.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    slodkie_zycie, kokos, Michałki, malibu
  • dodaj komentarz 22 komentarzy
    • matra79
      2013-01-21T15:16:30+01:00 matra79
      Wygląda apetycznie.Wypróbuję ten przepis bo w weekend mam mieć gości więc będzie nowe ciacho.
    • kaasiaa03
      2013-01-21T15:33:42+01:00 kaasiaa03
      Ciastko w moim guście!
    • olamus67
      2013-01-21T15:50:00+01:00 olamus67
      Rewelacja . Jaga skąd TY te przepisy bierzesz?Te ciasta wyglądają bosko. Pozdrawiam Ola
    • Jaga85
      2013-01-21T16:04:51+01:00 Jaga85
      Po prostu lobię kombinować. Gdzieś coś przeczytam, zobaczę, podpatrzę i tworzę moją wersję.
      A ciasto na prawdę pyszne.
    • Aninka88
      2013-02-23T12:13:43+01:00 Aninka88
      to ciasto muszę zrobić obowiązkowo ;)
    • Jaga85
      2013-02-23T12:43:18+01:00 Jaga85
    • anka205
      2013-02-24T18:46:03+01:00 anka205
      Na pewno wypróbuję ten przepis wygląda apetycznie
    • MARIOLAB18
      2013-03-17T15:53:03+01:00 MARIOLAB18
      a czym można zastąpic serek mascapone
    • Jaga85
      2013-03-17T16:39:44+01:00 Jaga85
      Może Pani użyć tylko i wyłącznie śmietanki. Wówczas należy jej użyć 500 ml, a nie 250. Dodatkowo pasowało by wtedy użyć 4 płaskie łyżeczki żelatyny, a nie 3.
      Serek bowiem w smaku podobny jest do śmietanki, tylko jego konsystencja jest inna- twardsza.

      Ale to taka propozycja, na pewno też się uda. Innego pomysłu na zastąpienie serka nie mam. Pozdrawiam:)
    • Gość
      2013-05-21T18:22:55+02:00 gość IP: 212.59.*.*
      a musi być ten likier do nasączenia? ewentualnie czym go można zastąpić?
    • Jaga85
      2013-05-21T18:31:22+02:00 Jaga85
      Można pominąć nasączenie biszkoptu!!!. Ewentualnie można go zastąpić np sokiem z brzoskwiń. Chodzi o to by nie był to poncz na bazie kawy rozpuszczalnej, gdyż zabarwi nam biszkopt.
      Ewentualnie jasny biszkopt można zastąpić ciemnym i wówczas poncz kawowy jak najbardziej pasuje.
    • anka205
      2013-05-26T12:13:42+02:00 anka205
      Wypróbowałam pyszny
    • Jaga85
      2013-05-26T14:31:25+02:00 Jaga85
      Cieszę się:)
    • Kasia30
      2013-06-06T22:36:27+02:00 Kasia30
      Jaga Ty to masz głowę do słodkości:) Patrzę z podziwem na każdy Twój wypiek:)
    • Jaga85
      2013-06-06T22:38:27+02:00 Jaga85
      Cieszę się! Głowę jak głowę, ale słabość to na pewno!
    • olamus67
      2013-08-06T15:56:52+02:00 olamus67
      Witam, Jaga w przyszłym tygodniu mój syn ma urodziny i zamierzam upiec to ciasto. Mam pytanie co do rozpuszczonej czekolady. Studzisz ją potem czy może być taka letnia , boję się że kremówka mi potem opadnie albo zrobi się czekoladowe masło. Pozdrawiam Ola:))
    • Jaga85
      2013-08-06T21:19:14+02:00 Jaga85
      Czekolada może być delikatnie letnia. Całkiem nie można jej ostudzić by nie zastygła.
      Mam nadzieje, że ciasto wyjdzie i będzie smakowało:).
      Śmietanka nie zważy się. Ja nawet czasem żelatynę dodaje letnią i też się nic nie dzieje.
    • bietka
      2013-08-06T21:25:27+02:00 bietka
      skoro Michałki sa pyszne, to i ciasto z nimi musi być bardzo smaczne :)
    • Jaga85
      2013-08-06T21:26:59+02:00 Jaga85
    • olamus67
      2013-08-16T13:31:03+02:00 olamus67
      Ciasto przepyszne , zdjęcie wyszło nie takie jak chciałam ale najważniejszy że wszystkim smakowało ,polecam wszystkim warto:))
    • Jaga85
      2013-08-16T18:40:24+02:00 Jaga85
      :) Bardzo się cieszę!
    • Konto nieaktywne
      2013-09-10T18:43:19+02:00 Konto nieaktywne
      Zrobiliśmy to ciacho z kolegą, oboje jesteśmy mistrzami jajecznicy i jajek na twardo, więc to było nie lada wyzwanie. Ani on, ani ja- chyba w życiu nic nie piekliśmy. Ale, choć masa bezowa spiekła się nam i popękała, krem smakuje jakoś dziwnie, to biszkopt wyszedł nam (początkującym kucharzom!) pierwsza klasa, wspaniały! już zawsze będę korzystać z tego przepisu na biszkopt! :)

Dodane przez: Jaga85

Jaga85 913

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2013-01-21T14:31:21+01:00

7194 odwiedziny


Sprawdź książki z tym przepisem

Zobacz, kto poleca ten przepis

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »