Idealne ciasto dla smakoszy cukierków michałków :) Pyszne czekoladowe biszkopty, przełożone dżemem i masa orzechowo - kawową. Całość zdobi bita śmietana i tarte cukierki. Pięknie się prezentuje i cudnie smakuje !
Ciasto michałek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Wodę, kakao, cukier i olej umieścić w garnuszku i zagotować. Dobrze wymieszać, by cukier się rozpuścił, a wszystkie składniki połączyły. Odstawić do wystygnięcia. Białka ubić z cukrem na sztywno. Dodawać kolejno po jednym żółtku. Do masy jajecznej dodawać na przemian przygotowaną wcześniej mieszankę i przesianą mąkę, proszek, sodę i delikatnie wymieszać szpatułką, by składniki dobrze się połączyły. Pieczemy do tzw, suchego patyka. Przekrawamy na pół.
2.Masa: śmietanę ubić, stopniowo dodawać serek i ucierać na niskich obrotach,dodać rozpuszczoną kawę i starte na tarce cukierki. Mieszamy wszystko delikatnie.
3.Bita śmietana: śmietanę ubijamy na sztywno, galaretki rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody, studzimy i tężejąca galaretkę dodajemy do śmietany.
Komentarze