Ciasto mgiełka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obie mąki dokładnie mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy robotem ręcznym na sztywną pianę, powoli wsypujemy cukier, a następnie po 1 żółtku. Pod koniec dodajemy małymi porcjami przygotowaną wcześniej mieszankę mączno-kakaową i delikatnie mieszamy robotem.
Ciasto wylewamy do prostokątnej formy (28x40cm) wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy po całej powierzchni. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez ok. 25 minut.
Galaretki robimy według przepisu na opakowaniu.Studzimy,rozlewamy na 2 równe części i czekamy aż zacznie tężeć.Ubijamy śnieżkę, wsiewamy porcjami kakao i dokładnie mieszamy. Krem dzielimy na dwie równe części.
Żelatynę zalewamy wrzątkiem i mieszamy aż do rozpuszczenia,studzimy.Następnie dodajemy do ubitej śnieżki i delikatnie mieszamy.
Na upieczone ciasto wylewamy tężejącą galaretke,porcje kremu,galaretke i drugą część kremu.Posypujemy starta czekoladą i wkładamy do lodówki do schłodzenia.
Komentarze