Ciasto mgiełka

4.5 (169 ocen)

  • 2 godz.

Smaczny,delikatny,niezbyt słodki deser

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    3 jajka
    3 łyżki cukru
    1½ łyżki mąki pszennej
    1½ łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka kakao
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    Krem:
    3 śnieżki lub 1 litr śmietanki 30%
    5 - 6 łyżek cukru pudru
    5 łyżek kakao
    5 łyżeczek żelatyny
    2 galaretki ametystowe
    tabliczka mlecznej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto mgiełka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obie mąki dokładnie mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy robotem ręcznym na sztywną pianę, powoli wsypujemy cukier, a następnie po 1 żółtku. Pod koniec dodajemy małymi porcjami przygotowaną wcześniej mieszankę mączno-kakaową i delikatnie mieszamy robotem.
    Ciasto wylewamy do prostokątnej formy (28x40cm) wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy po całej powierzchni. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez ok. 25 minut.
    Galaretki robimy według przepisu na opakowaniu.Studzimy,rozlewamy na 2 równe części i czekamy aż zacznie tężeć.Ubijamy śnieżkę, wsiewamy porcjami kakao i dokładnie mieszamy. Krem dzielimy na dwie równe części.
    Żelatynę zalewamy wrzątkiem i mieszamy aż do rozpuszczenia,studzimy.Następnie dodajemy do ubitej śnieżki i delikatnie mieszamy.
    Na upieczone ciasto wylewamy tężejącą galaretke,porcje kremu,galaretke i drugą część kremu.Posypujemy starta czekoladą i wkładamy do lodówki do schłodzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować