Ciasto metrowiec

4.5 (191 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Metrowiec to od dawna znane ciasto.
Ja nie jadłam go chyba całe wieki i piekłam dopiero pierwszy raz.
Przepis na ciasto i masę znalazłam w starym zeszycie znalezionym na dnie szuflady.
Do tego zrobiłam polewę z tego co miałam akurat w domu i wyszło pyszne ciacho idealne na każdą okazję.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto :
    8 dużych jajek ( wiejskich )
    3 szk mąki pszennej typ 500 + 2 łyżki
    2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki ciemnego kakao
    1,5 szk cukru
    16 łyżek oleju rzepakowego
    16 łyżek wody

    Masa :
    750 ml mleka
    4 łyżki cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    4 łyżki mąki pszennej typ 500
    375 g miękkiego masła

    Polewa :
    100 g czekolady deserowej
    100 g kremu kakaowego z chili
    250 ml słodkiej śmietanki 18 %
    1 listek żelatyny

    Dodatkowo :
    srebrne perełki cukrowe
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto metrowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondelka wlać wodę, wsypać cukier i zagotować.
    Zawartość rondelka wystudzić a potem przelać do miski.
    Białka oddzielić od żółtek i żółtka umieścić w misce.
    Wsypać mąkę ( oprócz 2 łyżek ) przesianą z proszkiem do pieczenia, dodać olej i wszystko zmiksować.
  • 2. Ubić na sztywno piane i dodać ją do ciasta, delikatnie wymieszać.
    Ciasto rozdzielić do dwóch misek ( w równych częściach ), do jednej dodać 2 łyżki mąki a do drugiej 2 łyżki kakao.
    Delikatnie wymieszać.
    Masy przełożyć do keksówek ( wyłożonych papierem do pieczenia. Wymiary blaszek to 11 x 30 cm ).
  • 3. Ciasto oczywiście do jednej jasne a do drugiej ciemne.
    Blaszki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 35 - 40 minut.
    Potem babki wyjąć z foremek i papieru i wystudzić na kratce.
  • 4. Do garnka wlać 500 ml mleka, dodać cukier i zagotować.
    W pozostałym mleku wymieszać mąkę i wlać mieszankę do gotującego się mleka.
    Energicznie mieszać i gotować kilka minut do zgęstnienia budyniu.
    Dokładnie zakryć folią i wystudzić.
    Miękkie masło utrzeć mikserem a potem dodawać porcjami budyń i utrzeć gładką masę.
    Oba ciasta pokroić na plastry ( cieńsze lub grubsze, jak kto woli ).
    Każdy kawałek ciasta przekładać masą i układać wzdłuż jeden przy drugim ale na przemian, ciasto jasne, masa, ciasto ciemne, masa i tak dalej.
    Powstaną dwa ciasta.
  • 5. Gdy ciasto się związuje w kąpieli wodnej podgrzać śmietankę, dodać połamaną czekoladę i krem i mieszać aż wszystko ładnie się rozpuści.
    Uważać aby nie zagotować.
    W drugim rondelku namoczyć żelatynę w zimnej wodzie, potem ją odcisnąć z wody i podgrzać aż się rozpuści.
    Dodać do polewy i wymieszać.
    Gdy polewa przestygnie polać nią oba ciasta.
    Na koniec posypać perełkami i jak się polewa zetnie wstawić ciasta do lodówki.
    Przed podaniem kroić ukośnie ( babki można po upieczeniu pokroić w ukośne plastry i wtedy kroić już prosto ).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Masa Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować