Ciasto z galaretką malinową i kremem malinowym

4.5 (156 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób

W sezonie malinowym, grzechem by było nie zrobić ciasta z ich wykorzystaniem. A, że w moim ogrodzie w tym roku mam ich wyjątkowo dużo postanowiłam je wykorzystać w maksymalny sposób. Krem i środek składa się z malin łączy je dżem malinowy i puszysty biszkopt. Kolejny grzech to nie zjeść choć kawałka

  • 30 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Biszkopt:
    5jajek
    ¾ szklanki cukru
    ½ szklanki oleju
    ¾ szklanki mąki
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Cukier waniliowy

    Krem malinowo- malinowy:
    500ml mleka
    150g masła lub margaryny
    250g serka homogenizowanego o smaku malinowym
    1 budyń malinowy bez cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1,5 szklanki malin
    6 łyżek cukru pudru

    Galaretka malinowa:
    500 ml malin
    2 galaretki malinowe

    Dodatkowo:
    150g dżemu malinowego
    Kokos do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z galaretką malinową i kremem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Zmniejszyć obroty miksera, do ubitej masy dodawać po jednym żółtku, następnie cały czas ubijając, dodawać po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem - wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 180stopni przez ok. 30 min. Zimny przekroić na 2 części.
  • 2. Krem malinowo- malinowy: Budyń ugotować na mleku z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, dodawać stopniowo zimny budyń i serek, całość dokładnie utrzeć do uzyskania jednolitej i gładkiej struktury. Na koniec wsypać maliny krótko zmiksować. Ewentualnie dosłodzić do smaku.
  • 3. Galaretka malinowa: Obie galaretki rozpuścić w 500ml wrzącej wody. Gdy ostygnie wsypać owoce, wymieszać.
  • 4. Przełożenie: Pierwszą część biszkoptu posmarować połową dżemu, nałożyć 1/3 kremu, na niego wyłożyć tężejącą galaretkę malinową. Gdy całkowicie stężeje wyłożyć ponownie 1/3 kremu. Przykryć drugim biszkoptem, wyłożyć ostatnią część dżemu i kremu. Wierzch posypać koksem lub startą białą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka kurze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować