Ciasto mazowsze

4.49 (195 ocen)

Przepis pochodzi z zeszytu mojej babci jest pyszne,a jeszcze pyszniejsze kolejnego dnia

Składniki:

  • Ciasto:
    500 dag mąki pszennej
    płaska łyżeczka sody
    2 jajka
    10 dag margaryny
    3 łyżki płynnego miodu
    1/2 szklanki cukru

    Krem z kaszy manny:
    1,5 szklanki mleka
    1/3 szklanki kaszy manny
    1/2 szklanki cukru
    kostka masła

    Ponadto:
    powidła śliwkowe
    1 łyżka żelatyny
Wystaw ocenę:

4.49 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto mazowsze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Margarynę,cukier,miód ,rozpuścić i wystudzić.Wlać do mąki wymieszanej z sodą,dodać jajka i zagnieść ciasto.Podzielić na cztery części i upiec placki.Temperatura piekarnika 180ºC,każdy placek piec po 10 minut w formie 21x32 cm.

    Krem:
    Mleko zagotować z cukrem,wsypać kaszę i mieszać aż zgęstnieje.Masło utrzeć i dodawać po łyżce kaszę wystudzoną ale nie zimną.Dodać aromat waniliowy.

    W rondelku wymieszać powidła z żelatyną,po godzinie podgrzać dość mocno aby rozpuściła się żelatyna.Wystudzić.
    Ciasto przełożyć kremem,warstwa powideł ma być w środku,docisnąć i odstawić w chłodne miejsce.Ciasto można polać polewą czekoladową.

Porady

Ciasto najlepiej zrobić dzień wcześniej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować