Ciasto Maxi King

4.5 (164 ocen)

  • 30 min

Ciasto jest idealne na spotkania ze znajomymi jak również na zjazdy rodzinne.

  • 30 min

Składniki:

  • 40 dag herbatników
    1 puszka mleka skondensowanego (ugotowanego)
    1,5 kostki masła
    1 szklanka mleka
    3/4 szklanki cukru
    2 opakowania cukru waniliowego
    40 dag mleka w proszku
    2 czekolady mleczne
    15 dag orzechów włoskich
    1/4 szklanki mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto maxi king - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzeszki pokroić i podprażyć. Blachę wyłożyć folią aluminiową lub papierem. Położyć pierwszą warstwę herbatników. Szklankę mleka, cukier i cukier waniliowy zagotować i odstawić do ostygnięcia.
    Masło ucieramy na gładką i puszystą masę, dodajemy mleko i mleko w proszku (wedle uznania od 3 do 5 szklanek. Ucieramy.

  • 2. Połowę masy mlecznej wykładamy na herbatniki i przykrywamy następną warstwą herbatników,a następnie masę krówkową.
  • 3. Bezpośrednio na masę krówkową rozprowadzamy drugą część masy mlecznej, a na nią warstwę herbatników. Czekoladę roztapiamy w rondelku z mlekiem, kiedy się rozpuści dodajemy orzeszki i polewamy wierzch ciasta. Schładzamy w lodówce przez ok 3 godziny.

Porady

dobrze jest ją wcześniej podgrzać wkładają puszkę do garnka z wodą i chwilę pogotować - będzie się lepiej rozprowadzać).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować