Ciasto maxi king - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Orzeszki pokroić i podprażyć. Blachę wyłożyć folią aluminiową lub papierem. Położyć pierwszą warstwę herbatników. Szklankę mleka, cukier i cukier waniliowy zagotować i odstawić do ostygnięcia.
Masło ucieramy na gładką i puszystą masę, dodajemy mleko i mleko w proszku (wedle uznania od 3 do 5 szklanek. Ucieramy.
2.Połowę masy mlecznej wykładamy na herbatniki i przykrywamy następną warstwą herbatników,a następnie masę krówkową.
3.Bezpośrednio na masę krówkową rozprowadzamy drugą część masy mlecznej, a na nią warstwę herbatników. Czekoladę roztapiamy w rondelku z mlekiem, kiedy się rozpuści dodajemy orzeszki i polewamy wierzch ciasta. Schładzamy w lodówce przez ok 3 godziny.
Porady
dobrze jest ją wcześniej podgrzać wkładają puszkę do garnka z wodą i chwilę pogotować - będzie się lepiej rozprowadzać).
Komentarze