Ciasto marysieńka z kremówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier, po jednym żółtku, a na końcu mąkę wymieszaną wraz z proszkiem i kakao. Ciasto pieczemy w formie ok. 25x40cm wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180ºC przez 20-25 minut.
Ciasto przestudzić i przeciąć na dwa placki.
Ciasto orzechowe: Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, drobno pokrojone orzechy, miód oraz obie mąki wymieszne z proszkiem. Mieszamy. Pieczemy w tej samej blaszce co biszkopt w temperaturze 180ºC przez 25 minut.
Krem: W 1/2 szklance gorącej wody rozpuszczamy żelatynę. Radzę aby kremówkę ubić na dwa razy, gdyż masa szybko tężeje i druga warstwa mogłaby wyglądać nieciekawie. Tak więc ubić pierwszy kubek kremówki (330 ml) z 1 łyżką cukru pudru, (uważać aby nie za długo ubijać) na końcu dodać połowę żelatyny.
Kremówkę szybko wylewamy na pierwszy biszkopt, ten przykrywamy ciastem orzechowym na to drugą połowę kremówki (ubitej w ten sam sposób co pierwsza) i drugi biszkopt.
Wierzch ciasta smarujemy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej (na parze) wraz z łyżeczką masła. Można jeszcze zetrzeć odrobine czekolady.
Niestety z ciasta orzechowe zostanie nam 5 żółtek, następnym razem spróbuję zrobić ciasto orzechowe z 3 całych jajek, aby nie marnować ewentualnie żółtek.
Jeżeli zdecydujecie się zrobić to ciasto z kremem budyniowym to do budyniu należy wrzucić żółtka.
Komentarze