Ciasto Marysieńka z kremówką

4.5 (191 ocen)

  • 2 godz.

Oryginalny przepis na to ciasto miał w swoim składzie krem budyniowy, ja zastąpiłam go kremówką

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    1 szklanka drobnego cukru
    2 łyżki gorzkiego kakao
    1 szklanka mąki tortowej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    Ciasto orzechowe:
    25 dag orzechów włoskich
    5 białek
    1 niepełna szklanka drobnego cukru
    1 i 1/2 łyżki miodu
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka maki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia


    Krem śmietanowy
    2 kubki kremówki po 330 ml.
    2 łyżki cukru pudru
    4 łyżeczki żelatyny
    1 tabliczka gorzkiej czekolady (polewa)

Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciasto marysieńka z kremówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier, po jednym żółtku, a na końcu mąkę wymieszaną wraz z proszkiem i kakao. Ciasto pieczemy w formie ok. 25x40cm wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180ºC przez 20-25 minut.

    Ciasto przestudzić i przeciąć na dwa placki.

    Ciasto orzechowe: Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, drobno pokrojone orzechy, miód oraz obie mąki wymieszne z proszkiem. Mieszamy. Pieczemy w tej samej blaszce co biszkopt w temperaturze 180ºC przez 25 minut.

    Krem: W 1/2 szklance gorącej wody rozpuszczamy żelatynę. Radzę aby kremówkę ubić na dwa razy, gdyż masa szybko tężeje i druga warstwa mogłaby wyglądać nieciekawie. Tak więc ubić pierwszy kubek kremówki (330 ml) z 1 łyżką cukru pudru, (uważać aby nie za długo ubijać) na końcu dodać połowę żelatyny.



    Kremówkę szybko wylewamy na pierwszy biszkopt, ten przykrywamy ciastem orzechowym na to drugą połowę kremówki (ubitej w ten sam sposób co pierwsza) i drugi biszkopt.


    Wierzch ciasta smarujemy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej (na parze) wraz z łyżeczką masła. Można jeszcze zetrzeć odrobine czekolady.



    Niestety z ciasta orzechowe zostanie nam 5 żółtek, następnym razem spróbuję zrobić ciasto orzechowe z 3 całych jajek, aby nie marnować ewentualnie żółtek.
    Jeżeli zdecydujecie się zrobić to ciasto z kremem budyniowym to do budyniu należy wrzucić żółtka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować