Ciasto Margeritka

4.5 (195 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Pyszne ciasto powstałe z połączenia kakaowego biszkoptu, delikatnego kremu z kaszy mannej, brzoskwiń, kremu budyniowego oraz polewy czekoladowej. Jest to mój własny pomysł na "małe co nieco". Nazwa Margeritka... yhm... w sumie przypadkowa :) Życzę smacznego!!!

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy:
    - 6 jajek
    - szczypta soli
    - 1 szklanka cukru
    - 1 łyżka octu
    - 3 łyżki oleju
    - 1 szklanka mąki tortowej
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 2 łyżki kakao

    Krem z kaszy mannej:
    - 1/2 l mleka
    - 1 szklanka cukru
    - 8 łyżek błyskawicznej kaszy mannej
    - 200g miękkiej margaryny

    Krem budyniowy:
    - 400ml mleka
    - 1 opakowanie budyniu śmietankowego
    - 2 łyżki cukru
    - 200g miękkiej margaryny

    Polewa:
    - 100g miękkiej margaryny
    - 50g gorzkiej czekolady
    - 2 łyżki mleka

    Owoce:
    - 1 puszka brzoskwiń
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto margeritka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Ubić białka ze szczyptą soli na puszystą masę. Po dokładnym ubiciu białek stopniowo dodawać cukier, a także po jednym żółtku, nie zaprzestawać ubijania. Delikatnie wlać ocet oraz olej. Zakończyć ubijanie. Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać do ubitych białek, mieszać delikatnie łyżką. Dodać przesiane kakao, ponownie delikatnie przemieszać łyżką. Gotową masę wylać do przygotowanej wcześniej blaszki (wym. ok. 22x28) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30-40 minut w temperaturze 150stopni (z termoobiegiem). Biszkopt odstawić do całkowitego wystygnięcia.
  • 2. Krem z kaszy mannej: Zagotować 1 szklankę mleka z cukrem, pozostałe mleko wymieszać z kaszą manną i wlać do gotującego się mleka. Dokładnie wymieszać. Gotową masę odstawić do wystygnięcia. Utrzeć margarynę. Do margaryny stopniowo dodawać ostudzoną kaszę manną, miksować. Gotowa masę przygotować do nałożenia na biszkopt.
  • 3. Brzoskwinie z puszki pokroić na większe kawałki.
  • 4. Biszkopt rozciąć wzdłuż na dwie równe części. Na dolnej części biszkoptu rozsmarować krem z kaszy mannej i poukładać kawałki brzoskwiń, mocno wciskając w krem. Na wierzch położyć drugą część biszkoptu.
  • 5. Krem budyniowy: Zagotować 250ml mleka. W pozostałym mleku (150ml) rozrobić proszek budyniowy i cukier. Gotowy budyń odstawić do wystygnięcia. Utrzeć margarynę. Do margaryny stopniowo dodawać ostudzoną masę, miksować. Gotowy krem budyniowy wyłożyć na wierzchnią część biszkoptu.
  • 6. Polewa: W rondelku rozpuścić margarynę, dorzucić kostki gorzkiej czekolady oraz wlać mleko. Wszystko dokładnie wymieszać i zagotować (nie przerywać mieszania). Ostudzoną polewą udekorować ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.88 (163 ocen)

image-2197obs

2.03 (985 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

ciasto "Zmierzch"

2.03 (985 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

ciasto "Zmierzch"

capri Dla amatorów delikatnych kawowych i czekoladowych smaków :) 1 godz. 40 min

To może cię zainteresować