Ciasto marchewkowo – pomarańczowe

4 (2 ocen)

Przepyszne, puszyste ciasto z delikatnym aromatem pomarańczy...

Składniki:

  • 4 jajka
    szklanka oleju
    1 i 1/2 szklanki cukru
    2 szklanki mąki
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 cukier wanilinowy
    1 i 1/2 szklanki tartej marchewki
    skórka z 1 pomarańczy
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto marchewkowo – pomarańczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka, olej i cukier dokładnie wymieszać na gładką masę. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
    Następnie do masy dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier wanilinowy, marchewkę oraz skórkę z pomarańczy i wszystko dokładnie wymieszać. Na wysmarowaną tłuszczem blachę wyłożyć ciasto.
    Piec ok. 40 – 50 minut (im mniejszy wymiar blachy, czyli im wyższa blacha tym dłuższy czas pieczenia, w moim przypadku blacha miała 35×24 cm, a cazs pieczenia wyniósł ok. 45 min).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować