Ciasto marchewkowe jest pyszne,idealnie wilgotne.Serek mascarpone dodaje mu delikatności.Kiedyś robiłam dżem z marchewki i postanowiłam w ten sam sposób wykonać dekorację.
2 godz.
Składniki:
Ciasto:
półtorej szklanki mąki tortowej
2 szklanki startej na dużych oczkach marchewki
7 łyżek oleju
3 jajka
1 płaska łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżka cynamonu
pół szklanki rodzynek
pół szklanki cukru
Masa:
25 dag serka mascarpone
1 tabliczka białej czekolady ( 10 dag )
Dekoracja:
1 szklanka startej na dużych oczkach marchewki
4 łyżki cukru
1 łyżeczka masła
sok z cytryny (według uznania )
sok z pomarańczy (według uznania )
Ciasto marchewkowe z serkiem mascarpone i karmelizowaną marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę,następnie dodajemy mąkę,proszek do pieczenia,sodę,przyprawę do piernika i cynamon,dokładnie miksujemy.Na koniec wsypujemy rodzynki i startą marchewkę,mieszamy łyżką.
2.Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm,wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 stopni.Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.
3.Upieczone ciasto studzimy i przekrawamy na dwa krążki.
4.Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej i studzimy.Wystudzoną czekoladę ucieramy z serkiem mascarpone.
5.Przygotowaną masę przekładamy ciasto,smarujemy również cieniutko wierzch ciasta.
6.Dekoracja:Marchewkę gotujemy do miękkości i odcedzamy.Następnie dodajemy do niej masło cukier sok z pomarańczy i cytryny i smażymy aż marchewka będzie szklista cały czas mieszając.Studzimy.
7.Wystudzoną marchewką dekorujemy ciasto.Wstawiamy do lodówki do stężenia.
Komentarze