Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie ciasta:
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy oliwę, mąkę, sodę, proszek, i cynamon ciągle miksując, aż do uzyskania gęstej masy. Następnie dodajemy startą marchewkę i mieszamy. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji, ciasto pieczemy w tortownicy wysmarowanej tłuszczem w temp. 180 stopni C przez ok. 40-50min (zależy to od piekarnika można piec i dłużej). Piekarnik powinien być lekko podgrzany zanim włożymy ciasto. Gdy ciasto wystygnie polewamy je polewą czekoladową.
Przygotowanie polewy:
Topimy margarynę na małym ogniu. Dodajemy wodę, kakao i cukier cały czas mieszając. Wymieszać wszystkie składniki i odstawić do wystygnięcia. Nie można dopuścić do zagotowania!!!
Komentarze