Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową

4.96 (156 ocen)

  • 30 min

Bardzo zdrowe ciasto 2 w 1, łączy słodkość z witaminami.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki ciasta marchewkowego:
    - 4 jajka,
    - 2 szklanki mąki pszennej,
    - 1 szklanka oliwy (może być olej)
    - 1,5 szklanki cukru
    - 2 szklanki startej na małych oczkach i odciśniętej z soku marchewki (3 duże marchewki)
    - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 2 łyżeczki cynamonu
    Można dodać garść orzechów włoskich drobno pokrojonych, rodzynki, przyprawy korzenne jak do piernika.

    Składniki polewy czekoladowej:
    - pół kostki margaryny
    - 3 łyżki wody
    - 3 łyżki kakao
    - 6 czubatych łyżeczek cukru

Wystaw ocenę:

4.96 (156 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie ciasta:
    Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy oliwę, mąkę, sodę, proszek, i cynamon ciągle miksując, aż do uzyskania gęstej masy. Następnie dodajemy startą marchewkę i mieszamy. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji, ciasto pieczemy w tortownicy wysmarowanej tłuszczem w temp. 180 stopni C przez ok. 40-50min (zależy to od piekarnika można piec i dłużej). Piekarnik powinien być lekko podgrzany zanim włożymy ciasto. Gdy ciasto wystygnie polewamy je polewą czekoladową.
    Przygotowanie polewy:
    Topimy margarynę na małym ogniu. Dodajemy wodę, kakao i cukier cały czas mieszając. Wymieszać wszystkie składniki i odstawić do wystygnięcia. Nie można dopuścić do zagotowania!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować