Ciasto marchewkowe z orzechami

0 (0 ocen)

  • 20 min

Przepis rodzinny mający swoje korzenie w Californii

  • 20 min

Składniki:

  • 2 szklanki trzcinowego cukru
    szklanka oleju
    4 jajka
    3 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki cynamonu
    2 szklanki tartej marchewki
    puszka ananasa
    pół szklanki orzechów włoskich

    polewa:
    100 g białej czekolady
    3 łyżki mleka
    125 g masła
    6 łyżek cukru

Ciasto marchewkowe z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek.
  • 2. Cukier zmiksować z żółtkami i olejem.
    Stopniowo wsypywać mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem.
    Dodać starte marchewki, orzechy i pokrojonego drobno ananasa.
    Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać do ciasta.
    Piec około 40minut w temp. 180st.C do tzw.suchego patyczka.
  • ciasto marchewkowe 3. Gdy ciasto ostygnie przygotowujemy polewę.
    W garnuszki mieszamy wszystkie składniki i czekamy aż czekolada się rozpuści, a całość płynna będzie.
    Polewamy ciasto i ozdabiamy orzechami.

Porady

Jeżeli lubisz dodaj też rodzynki.

Komentarze

Podobne przepisy