Ciasto marchewkowe z musem brzoskwiniowym

4.49 (148 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz.

Ciasto z dodatkiem marchewki to ciekawy pomysł na wykorzystanie tego bogatego w witaminy warzywa do przygotowania deseru. Ukryta, delikatna marchewka połączona z aromatem cynamonu, do tego orzeźwiająca brzoskwinia– to wszystko sprawia, że całość idealnie się komponuje i smakuje.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Ciasto marchewkowe
    5 jaj
    1 szklanka cukru
    2 szklanki mąki pszennej
    3 łyżeczki cukru wanilinowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 płaska łyżeczka sody
    4 łyżeczki cynamonu
    2/3 szklanki oleju
    2 szklanki startej marchewki

    Krem
    500g śmietany 30%
    250g mascarpone
    4 łyżki cukru pudru

    Mus brzoskwiniowy:
    1 puszka brzoskwiń
    2 galaretki cytrynowe
    1/2 szklanki wody

    Polewa
    250ml soku marchewkowo-brzoskwiniowego
    1 budyń śmietankowy

    Dodatkowo:
    marchewki z cukru



Wystaw ocenę:

4.49 (148 ocen)

Ciasto marchewkowe z musem brzoskwiniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1csnfa3 1. Ciasto marchewkowe
    Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na sztywno, dodać olej, wcześniej przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą
    i cynamonem oraz startą marchewkę. Ciasto przełożyć do formy
    o średnicy 23cm (u mnie forma kwiatka) wyłożonej papierem
    do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60minut. Po tym czasie wystudzić ciasto a następnie przekroić
    na 3 części.
  • image-02tmy1r 2. Krem
    Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, cały czas miksując dodać porcjami ser mascarpone. Miksować na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Krem podzielić na 4 części.
  • image-0yy1h78 3. Mus brzoskwiniowy
    Brzoskwinie z puszki pokroić na mniejsze części przełożyć do garnka, wlać sok z brzoskwiń i wodę. Gotować kilka minut, następnie zblendować do postaci musu i wsypać galaretki. Całość dokładnie wymieszać do momentu rozpuszczenia galaretek (nie gotować). Pozostawić do wystudzenia.
  • 4. 4. Polewa
    Połowę soku zagotować a w drugiej rozrobić budyń, wlać na gotujący się sok i dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia i chwilkę studzić.
  • image-037bjji 5. Na pierwszy blat ciasta marchewkowego wyłożyć pierwszą część kremu, następnie wlać połowę musu brzoskwiniowego i wstawić do lodówki
    na około 30 minut. Po tym czasie posmarować drugą częścią kremu, ułożyć drugi blat ciasta marchewkowego, posmarować trzecią częścią kremu i wylać resztę musu brzoskwiniowego. Wstawić do lodówki na około 30minut. Po tym czasie posmarować 4 częścią kremu, ułożyć
    3 blat ciasta marchewkowego i polać jeszcze ciepłą polewą.
  • image-2a245vr 6. Udekorować marchewkami z cukru lub według własnego gustu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Cynamon Marchewka Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować