Ciasto marchewkowe z makiem i lukrem cytrynowym

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Połączenie marchewki i maku jest rozwiązaniem idealnym! Dodajmy do tego cynamon i gałkę, a całość polejmy cytrynowym lukrem i przepyszne ciasto gotowe!

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Na podstawie przepisu z fenomenalnej książki „Roots” Diane Morgan.

    Składniki:
    na tortownicę o średnicy około 25cm
    16 porcji

    3 szklanki (380g) mąki
    2 łyżeczki cynamonu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    2 szklanki (400g) cukru
    1,5 szklanki (360ml) oleju rzepakowego
    2 łyżeczki aromatu waniliowego
    3 łyżki mąki sojowej lub z cieciorki rozpuszczonej w 9 łyżkach wody*
    1 łyżka proszku do pieczenia + 1 łyżka octu jabłkowego*
    około 1/3 szklanki (60-70 ml) mleka roślinnego**
    3 szklanki (510g) startej marchewki (3-4 sztuki)
    1/4 szklanki (35g) maku

    Polewa:
    2,5 szklanki (250g) cukru pudru
    5-6 łyżek (75 ml)soku z cytryny

    * zamienniki jajka
    ** zamiast mleka można dodać 1 kubeczek jogurtu sojowego naturalnego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe z makiem i lukrem cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:

    W pierwszej misce mieszamy suche składniki: mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sól i gałkę. Do drugiej miski wlewamy olej, aromat waniliowy i dodajemy cukier. Miksujemy przez około 2 minuty. Dodajemy zamienniki jajka: mąkę sojową z wodą oraz proszek do pieczenia z octem jabłkowym. Stopniowo dosypujemy wymieszane suche składniki ciągle miksując. Dodajemy mleko, wsypujemy marchewkę i mak i dalej miksujemy, aż składniki się wymieszają. Ciasto powinno powoli wylewać się na tortownicę (jeśli jest za gęste można dolać mleka).
    Wylewamy ciasto na tortownicę o średnicy około 25 cm, posmarowaną wcześniej olejem i posypaną odrobiną mąki. Pieczemy w 180 stopniach 1 godzinę i 15 minut, aż patyczek włożony do środka ciasta będzie suchy. Ciasto zostawiamy w tortownicy do wystygnięcia (około godzinę).

    Polewa:

    Mieszamy dokładnie cukier puder z sokiem cytryny, aż cukier się rozpuści. Polewamy wystudzone ciasto. Jemy dopiero po stężeniu polewy.

    Ciasto jest „dość kaloryczne” w porównaniu do surowych, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na cukrowe szaleństwo.

    ile kalorii: http://readeat.pl/ciasto-marchewkowe-z-makiem-i-lukrem-cytrynowym/
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować