Połączenie marchewki i maku jest rozwiązaniem idealnym! Dodajmy do tego cynamon i gałkę, a całość polejmy cytrynowym lukrem i przepyszne ciasto gotowe!
Więcej niż 10 osób
Składniki:
Na podstawie przepisu z fenomenalnej książki „Roots” Diane Morgan.
Składniki:
na tortownicę o średnicy około 25cm
16 porcji
Ciasto marchewkowe z makiem i lukrem cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
W pierwszej misce mieszamy suche składniki: mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sól i gałkę. Do drugiej miski wlewamy olej, aromat waniliowy i dodajemy cukier. Miksujemy przez około 2 minuty. Dodajemy zamienniki jajka: mąkę sojową z wodą oraz proszek do pieczenia z octem jabłkowym. Stopniowo dosypujemy wymieszane suche składniki ciągle miksując. Dodajemy mleko, wsypujemy marchewkę i mak i dalej miksujemy, aż składniki się wymieszają. Ciasto powinno powoli wylewać się na tortownicę (jeśli jest za gęste można dolać mleka).
Wylewamy ciasto na tortownicę o średnicy około 25 cm, posmarowaną wcześniej olejem i posypaną odrobiną mąki. Pieczemy w 180 stopniach 1 godzinę i 15 minut, aż patyczek włożony do środka ciasta będzie suchy. Ciasto zostawiamy w tortownicy do wystygnięcia (około godzinę).
Polewa:
Mieszamy dokładnie cukier puder z sokiem cytryny, aż cukier się rozpuści. Polewamy wystudzone ciasto. Jemy dopiero po stężeniu polewy.
Ciasto jest „dość kaloryczne” w porównaniu do surowych, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na cukrowe szaleństwo.
ile kalorii: http://readeat.pl/ciasto-marchewkowe-z-makiem-i-lukrem-cytrynowym/
Komentarze