Ciasto marchewkowe z klonową polewą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne, wilgotne ciasto marchewkowe z oryginalną polewą z dodatkiem mojego ulubionego syropu klonowego.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Na ciasto:
    - 3 szklanki mąki
    - 1 szklanka cukru
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 2 łyżeczki sody oczyszczonej
    - 3 łyżeczki cynamonu
    - 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
    - 1/2 łyżeczki soli
    - 1 szklanka oleju
    - 6 jaj
    - 2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
    - 3 szklanki marchewki startej na średnich oczkach
    Na polewę:
    - 400g kremowego serka śmietankowego (np. Twój smak)
    - 5 łyżek masła
    - 5 łyżek syropu klonowego
    - 1 szklanka cukru pudru

Ciasto marchewkowe z klonową polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednej misce wymieszać przesiane mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, gałkę muszkatołową oraz sól. W drugiej misce roztrzepać jajka z olejem. Połączyć suche składniki z mokrymi. Dodać startą marchewkę oraz posiekane orzechy i wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy (25x35cm). Piec około 45 minut w temperaturze 170 stopni.
  • 2. Przygotować polewę: Utrzeć serek z masłem na kremową masę, dodać cukier puder. Pod koniec miksowania dodać syrop klonowy, wymieszać. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Wyłożyć na wystudzone ciasto.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy