Ciasto marchewkowe z bakaliami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszne ciasto marchewkowe z dodatkiem przyprawy do piernika z mnóstwem bakalii jest wilgotne i rozpływa się w ustach.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:


  • 6 jajek
    1,5 szkl. cukru
    1,5 szkl.oleju słonecznikowego
    3 szkl. mąki
    1 przyprawa do piernika
    1 cukier migdałowy(Delecta)
    4-5 szkl. startej świeżej marchwi na drobnych oczkach tarki
    1 kopiata łyżeczka sody oczyszczonej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 szkl. posiekanych drobno orzechów włoskich
    1/3 szkl. żurawiny
    1/3 szkl. posiekanych śliwek kalifornijskich
    1-2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej lub z cytryny
    gotowa biała polewa czekoladowa,kolorowe cukierki do ozdoby
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto marchewkowe z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubić olej z cukrem ok. 10 -15 min. ,następnie dodawać po 1 jaku ciągle ubijając mikserem.Następnie dodajemy wszystkie suche składniki razem wymieszane,następnie dodajemy po 1 łyżce marchwi ciągle ucierając ciasto.Na końcu mieszamy z bakaliami.Pieczemy w tradycyjnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ciast w 160 stopniach z termoobiegiem lub bez termoobiegu w 180 stopniach ok.50-60 min. Ciasto należy sprawdzić patyczkiem gdy się nie obiera to jest gotowe. Wystudzone ciasto polewamy polewą i dekorujemy wg uznania.

Porady

Do ciasta zamiast przyprawy do piernika możemy dodać 2-3 łyżeczki cynamonu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować