Ciasto marchewkowe - najlepsze !

4.49 (178 ocen)

  • 60 min

Dziś chciałabym się z Wami podzielić przepisem na najlepsze ciasto marchewkowe :) ! To nie jest mój autorski przepis - pochodzi ze strony Moje Wypieki. Pozmieniałam trochę proporcje bo krem był za słodki. Musicie koniecznie spróbować :) !

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    2/3 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżeczka cynamonu
    1/4 łyżeczki zmielonych goździków
    1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
    1/4 łyżeczki ziela angielskiego
    1/4 łyżeczki soli
    1/3 szklanki oleju rzepakowego lub z orzechów włoskich (ja użyłam słonecznikowego)
    2 jajka
    1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
    1/2 szklanki posiekanych, odsączonych ananasów (z puszki lub świeżych)
    1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki

    Składniki na krem:
    od 250 do 375 g serka philadelphia (u mnie dostępne są tylko opakowania po 125 g więc zwykle kupuję 2 lub 3)
    6 łyżek masła, w temperaturze pokojowej
    1 szklanka cukru pudru
    1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii
Wystaw ocenę:

4.49 (178 ocen)

Ciasto marchewkowe - najlepsze ! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto - wykonanie:

    1. W misce połącz ze sobą suche składniki - mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, goździki, gałkę muszkatołową, ziele angielskie i sól.
    2. W drugim naczyniu roztrzep jajka i wymieszaj z olejem. Dodaj do suchych składników wraz z marchewką, ananasem i orzechami, dokładnie wymieszaj.
    3. Piekarnik rozgrzej do 175 C.
    4. Formę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto, wyrównaj. Piecz około 40 - 45 minut do 'suchego patyczka'.

    Po upieczeniu - poczekaj aż ciasto ostygnie i wtedy zabierz się za krem.
  • 2. Krem - wykonanie:
    1. Wszystkie składniki wrzuć do miski i zmiksuj na gładką masę. Gotowe :)

    Wystudzone ciasto przekrój wzdłuż - tak by powstały 2 blaty. Połową kremu przełóż ciasto, drugą połowę rozsmaruj na wierchu.
    Delikatnie oprósz cynamonem, ciasto możesz także ozdobić orzechami włoskimi.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować