Ciasto marchewkowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ciasto marchewkowe z dodatkiem serka mascarpone zrobiło furorę na wigilii dla znajomych. Pomimo, że nie jest to tradycyjna potrawa - najszybciej zniknęła ze stołu :). Małe oszukaństwo podczas diety.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    4 jajka
    1 szklanka oleju
    2 szklanki marchewki (utartej na tarce)
    2 szklanki mąki
    2 szklanki cukru
    2 łyżeczki sody
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki cynamonu
    szczypta soli

    Krem:
    Półtorej opakowania małego serka mascarpone
    Cukier puder ( wg uznania)

Ciasto marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Marchewkę zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Na 2 szklanki potrzebujemy ok 4 średnich marchewek.
    2. Do miski wybijamy jajka, które ucieramy z cukrem.
    3. Dodawać stopniowo mąkę, olej, sodę, cynamon, proszek do pieczenia oraz sól.
    4. Dodać marchewkę i dokładnie wymieszać.
    5. Ciasto pieczemy ok. 40 minut
    6. Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem - przełożyć gdy ciasto wystygnie.

Porady

* Do ciasta możemy dodać bakalie - według uznania. * Żeby ciasto było mniej kaloryczne możemy zrezygnować z kremu.

Komentarze

Podobne przepisy