Ciasto marchewkowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Oto popisowe ciasto mojej szwagierki Barbary. Dekoracja z kwiatków zrobiła furorę i zachwyciławszystkich. Te małe bratki są jadalne!

Składniki:

  • Ciasto:
    2 jajka
    ● 20 dag brązowego cukru
    ● 140 ml oleju słonecznikowego
    ● 25 dag marchewki (startej na tarce o dużych oczkach) ● 10 dag rodzynek
    ● 7,5 dag orzechów włoskich
    ● 17,5 dag mąki
    ● 1/2 łyżeczki sody
    ● łyżeczka cynamonu
    ● 1/2 op. przyprawy piernikowej
    ● 1/2 gałki muszkatołowej (startej na tarce o małych oczkach)
    ● szczypta soli

    Polewa:
    ● 25 dag serka mascarpone
    ● 5 dag masła
    ● łyżeczka ekstraktu z wanilii
    ● skórka ze sparzonej pomarańczy
    ● 27,5 dag cukru pudru Dekoracja: miałki biały cukier
    ● białko
    ● małe bratki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto marchewkowe 1. Jajka, cukier i olej miksujemy. Mieszamy delikatnie z resztą składników. Ciasto pieczemy w 150 ˚C ok. 1,15 godz.
  • 2. Polewa: serek z masłem miksujemy. Dodajemy pozostałe składniki. Wstawiamy do lodówki, by masa stężała. Smarujemy nią ostudzone ciasto.
  • 3. Dekoracja: białko roztrzepujemy widelcem. Pędzelkiem malujemy kwiatki i posypujemy rozgrzanym w piekarniku cukrem. Rozkładamy na pergaminie
    i zostawiamy do wyschnięcia. Układamy na cieście.

Porady

● Do dekoracji można użyć też innych kwiatów jadalnych, np. stokrotek, goździków ogrodowych, nasturcji, fiołków, szałwii, niecierpków lub kwiatów groszku jadalnego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka

Notka redakcyjna

PP_09-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Amerykańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować