Ciasto marchewkowe

4.48 (151 ocen)

ekspresowe ciasto marchewkowe, które smakuje wszystkim domownikom i znajomym

Składniki:

  • 1 1/2 szklanki mąki
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    1/2 łyżeczki cynamonu
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    5 jaj
    3/4 szklanki oleju
    1 kieliszek alkoholu
    4 marchewki starte na tarce jarzynowej

    Lukier:
    1/2 szklanki cukru pudru
    sok z 1/2 limonki
    gorąca woda
Wystaw ocenę:

4.48 (151 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto marchewkowe Desery

Ciasto marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto marchewkowe 1. Wszystkie składniki suche mieszam w jednej misce.
  • Ciasto marchewkowe 2. W drugiej mieszam składniki mokre.
  • Ciasto marchewkowe 3. Suche wsypuję do mokrych, mieszam trzepaczką do piany, dodaję startą marchew,ponownie przemieszam-nie robię tego dokładnie, tylko tyle, by marchew była pokryta ciastem.
  • Ciasto marchewkowe 4. Ciasto przekładam do formy o wymiarach 22 x 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewam do 160°C i piekę 20 min, następnie zwiększam temperaturę do 180°C i piekę jeszcze 25 minut. Upieczone ciasto wyjmuję z piekarnika, zostawiam do przestygnięcia.
  • Ciasto marchewkowe 5. Cukier puder ucieram z sokiem z limonki i dolewam tyle gorącej wody by powstał dość gęsty lukier. Gotowy wykładam na wierzchu mojego ciasta i rozsmarowuję na całej jego powierzchni.
  • Ciasto marchewkowe 6. Gotowe, kroję na kawałki i układam na talerzykach :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować