Ciasto marchewkowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Puszyste i pulchne ciasto marchewkowa, zdrowsza wersja słodkiego podwieczorku - łatwe i szybkie w wykonaniu. Musisz tego spróbować!

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki na blachę 25 x 35

    Na ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    1,5 szklanki cukru brązowego
    4 jaja
    3/4 szklanki oleju słonecznikowego
    1/2 szklanki oleju z avocado
    2 łyżeczko sody spożywczej
    3 łyżeczki cynamonu
    2 szklanki drobno startej marchwi (ok. 5 dorodnych marchewek)

    Na polewę:
    1/4 kostki masła
    7 łyżek wody
    3 łyżki kakao
    opcjonalnie cukier jeśli chcecie aby polewa była słodka

    płatki migdałowe do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto marchewkowe Desery

Ciasto marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy. Cały czas miksując dosypujemy przesianą mąkę, i oba oleje (można użyć jeden rodzaj oleju, ja zużyłam posiadane resztki :-) ). Powinniśmy uzyskać ciasto o dość zwartej konsystencji. Dorzucamy startą marchew, cynamon o sodę - mieszamy przy pomocy łyżki.
    Ciasto wylewany do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
    Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40-50 minut (do suchego patyczka). Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
  • 2. Polewa:
    Do niedużego rondelka wlewamy wodę i wkładamy masło, rozpuszczamy na niedużym ogniu. Po rozpuszczeniu dodajemy kakao i jeszcze chwilę podgrzewamy. Polewamy równomiernie wystudzone ciasto.
    Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Marchewka Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować