Ciasto marchewkowe

4.5 (188 ocen)

  • 1 min

Przepis od koleżanki :)

  • 1 min

Składniki:

  • 4 jaja
    1,5 szkl. cukru
    1 szkl. oleju
    2 szkl. mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    3 łyżeczki cynamonu
    2 szkl. marchwi (starta na małych oczkach)
    100 g orzechów włoskich
    cukier puder na polewe
    2 łyżeczki soku z cytryny
    woda
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubić białka nastepnie dodać cukier i zółtka i ubijać tak, by masa nie miała grudek cukru. Następnie dodać olej, mąkę zmieszaną z proszkiem, sodą i cynamonem ciągle mieszając. Do tak przygotowanej masy dodać startą marchew, pokrojone orzechy i wymieszać. Piec w okrągłej tortownicy wysmarowanej olejem w temperaturze 180 stopni. Lukier przygotować z cukru pudru, soku zcytryny i gotowanej wody. Musi mieć konsystencję gęstej śmietany. Po wyciagnięciu z piekarnika polukrować.

Porady

Ubijając białka miska musi być sucha i dobrze wytarta. I do białek nie może być ani kawałka żółtka bo piana sie nie ubije.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować