Kiedyś nie potrafiłem wyobrazić sobie marchewki w cieście, dopóki nie zdecydowałem się na wykonanie tego przepisu. Teraz jest to jedno z moich ulubionych wypieków:)
Ciasto marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik ustawiamy na 150 stopni. Podczas nagrzewania się piekarnika zajmujemy się wszystkimi czynnościami. Marchewki ścieramy na tarce lub na blaszce z odpowiednimi małymi oczkami w ??????, a orzechy włoskie rozgniatamy na drobne kawałeczki.
2.foto
3.Jajka ubijamy mikserem do podwojenia objętości. Dodajemy cukier i olej dalej mieszając na wysokich obrotach.
4.foto
5.foto
6.Do powstałej masy przekładamy marchewkę, orzechy i wiórki kokosowe.
7.foto
8.foto
9.Przesiewamy mąkę przez sitko prosto do miski ze składnikami.
10.Dosypujemy cynamon, sól, sodę, proszek do pieczenia i delikatnie, lecz dokładnie wszystko mieszkamy.
11.foto
12.Przekładamy ciasto do średniej wielkości formy. Formę możemy posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia, co zapewni nam bezproblemowe wyjęcie ciasta z formy po upieczeniu.
Komentarze