CIASTO MANDARYNKOWE

4.5 (140 ocen)

Ciasto jest proste w wykonaniu i sądzę, że nawet najmniej wprawionej w boje kucharce/kucharzowi nie może nie wyjść :)

Składniki:

  • Składniki:
    3 szklanki maki
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    3/4 szklanki oleju
    3/4 szklanki mleka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka olejku o aromacie wanilii albo śmietankowego
    1 czubata łyżka kakao
    około 10 mandarynek
    1 tabliczka gorzkiej czekolady
    łyżka mleka mleka luB śmietanki
    mięta do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto mandarynkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier, olejek waniliowy i ubijamy mikserem na puszysta masę. dodajemy stopniowo przesianą mąkę, oraz mleko, a następnie dodajemy proszek do pieczenia oraz olej.
  • CIASTO MANDARYNKOWE 2. Blachę o wymiarach 30x40 wykładamy papierem do pieczenia. wlewamy połowę ciasta. Do drugiej połowy dodajemy kakao i miksujemy. Następnie wylewamy na jasne ciasto. Układamy obrane mandarynki (można obtoczyć w mące by nie opadły na dno ciasta)(można dodać z puszki).
  • CIASTO MANDARYNKOWE 3. Ciasto pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej z dodatkiem odrobiny mleka albo śmietanki, następnie wylewamy na schłodzone ciasto. Dekorujemy wg uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mandarynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować