Ciasto ,,Malinowo - jabłkowa Krysia''

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszne połączenie dwóch owocowych kremów, delikatnej malinowej pianki oraz galaretki jabłkowej. Zgrany duet, który będzie smakował każdemu

  • 40 min

Składniki:

  • Blaszka 25x40cm
    Biszkopt:
    5 jajek
    5 łyżek cukru
    5 łyżek mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka oleju

    Masa jabłkowa:
    1200g obranych jabłek
    3 łyżki cukru
    2 galaretki malinowe
    ¾ szklanki wody

    Masa śmietanowa:
    330ml śmietany 30%
    1 łyżka cukru
    1 galaretka malinowa
    1 szklanka malin
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto ,,malinowo - jabłkowa krysia'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, pod koniec wsypać cukier i miksować do jego całkowitego rozpuszczenia. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku i olej. Mąkę przesiać z proszkiem i wymieszać łyżką z ubitą masą jajeczną. Przelać na blaszkę i piec ok. 20 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto powinno odchodzić od brzegów formy.
  • 2. Masa jabłkowa: Jabłka pokroić w grubsze piórka lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka o podlać wodą, wsypać cukier i prażyć do momentu aż zmiękną. Po tym czasie dać galaretki w proszku i mieszać do ich rozpuszczenia. Zimną masę przełożyć na biszkopt. Całkowicie wystudzić.
  • 3. Masa śmietanowa: Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzątku. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, pod koniec miksując na wolniejszych obrotach dodać chłodną galaretkę. Krótko zmiksować. Na koniec wsypać maliny, wymieszać łyżką. Przełożyć na masę jabłkową. Wierzch dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować