Ciasto ,,malinowo - jabłkowa krysia'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno, pod koniec wsypać cukier i miksować do jego całkowitego rozpuszczenia. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku i olej. Mąkę przesiać z proszkiem i wymieszać łyżką z ubitą masą jajeczną. Przelać na blaszkę i piec ok. 20 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto powinno odchodzić od brzegów formy.
2.Masa jabłkowa: Jabłka pokroić w grubsze piórka lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka o podlać wodą, wsypać cukier i prażyć do momentu aż zmiękną. Po tym czasie dać galaretki w proszku i mieszać do ich rozpuszczenia. Zimną masę przełożyć na biszkopt. Całkowicie wystudzić.
3.Masa śmietanowa: Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzątku. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, pod koniec miksując na wolniejszych obrotach dodać chłodną galaretkę. Krótko zmiksować. Na koniec wsypać maliny, wymieszać łyżką. Przełożyć na masę jabłkową. Wierzch dowolnie udekorować.
Komentarze