Ciasto malinowe z pianką

5 (143 ocen)

  • 2 godz.

Połączenie kruchego ciasta z delikatną pianką i słodkimi malinami gwarantuje niezapomniane doznania smakowe.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto: 1 kostka masła, 3 szklanki mąki, 5 żółtek, pół szklanki cukru pudru, 1 cukier waniliowy, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Pianka: 5 białek, pół szklanki cukru zwykłego, 1 cukier waniliowy, 2 budynie waniliowe (bez cukru),
    pół szklanki oleju roślinnego.
    Owoce: 500 gram malin
Wystaw ocenę:

5 (143 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto malinowe z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Składniki na ciasto zagniatamy. Dzielimy na trzy, schładzamy w lodówce ok.1 godziny. Następnie dwoma częściami ciasta wykładamy spód i boki foremki.
    2.Z białek ubijamy pianę, delikatnie dodajemy cukier, cukier waniliowy oraz dwa budynie. Na koniec dodajemy olej.
    3. Na ciasto wylewamy piankę. Układamy owoce dziurką do góry. Na wierzch ścieramy trzecią część ciasta.
    4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30-40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować