Ciasto Malinowa pianka

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 60 min

Czasami na wierzch ciasta daję malinową galaretkę.

  • 60 min

Składniki:

  • ● 4 łyżki masła
    ● 3 jajka
    ● 15 dag cukru
    ● cukier waniliowy
    ● 8 łyżek maki pszennej
    ● 2 łyżki maki ziemniaczanej
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    ● 6-7 łyżeczek żelatyny
    ● skórka i sok z 1 cytryny
    ● 450 ml jogurtu greckiego
    ● 13 dag malin
    ● 400 ml kremówki
    ● 1,5 szkl. soku wiśniowego
    Dekoracja: bita śmietana
    ● maliny
    ● listki melisy1

Ciasto malinowa pianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztapiamy i studzimy. Białka ubijamy z 1/2 cukru i cukrem waniliowym. Dodajemy żółtka, maki i proszek, strużką wlewamy masło.
  • 2. Formę (wym. 23x35 cm) wykładamy pergaminem i wypełniamy ciastem. Pieczemy 15 minut w 175 °C. Studzimy.
  • 3. W 1/4 szklanki wrzątku rozpuszczamy 4 łyżeczki żelatyny, studzimy. Jogurt mieszamy z sokiem i skórka z cytryny, reszta cukru i żelatyną. Kremówkę ubijamy, dodajemy lekko stężały krem jogurtowy.
  • 4. Na ciasto wykładamy maliny i krem. Przykrywamy folia, chłodzimy 2 godziny.
  • 5. Resztę żelatyny rozpuszczamy w ciepłym soku. Studzimy. Wykładamy na krem. Chłodzimy 3 godziny. Ciasto przed podaniem dekorujemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2015

Komentarze

Podobne przepisy