Ciasto makowo-serowe

4.49 (198 ocen)

  • 30 min

Pyszne połaczenie tych dwóch świątecznych klasyków

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto ucierane:
    1,5 szklanki mąki
    2 żółtka
    Pół paczki margaryny
    1 łyzeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki cukru pudru
    Masa serowa:
    ½ kg białego sera
    2 żółtka
    ½ kostki masła
    4 jajka
    Pół szklanki cukru
    1 budyń waniliowy
    Masa makowa:
    2 szklanki maku
    2 szklanki cukru
    2 jajka
    1 zapach migdałowy
Wystaw ocenę:

4.49 (198 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Makowiec Desery

Ciasto makowo-serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami, dodać mąkę z proszkiem i wymieszać.
    Ser, żółtka i masło utrzeć na małych obrotach. Pianę z 4 jajek, pół szklanki cukru i 1 budyń waniliowy ubijać na dużych obrotach. Następnie połaczyć z serem.
    Sparzyć mak, 2 razy zemlec z cukrem, dodać jajka, zapach migdałowy i dobrze wymieszac.
    Połowę masy serowej wymieszać z masą makową.
    Na brytfanke rozłożyć ciasto i i masę makowo-serową, a na nią masę serwowa. Piec ok. 1 godzine.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować