To pyszne połączenie smakowe i wizualne w jednym kawałku ciasta, pięknie się prezentuje jest bardzo bogate w sobie, na pewno zaskoczy gości na domowych uroczystościach czy też Świętach.
1 godz. 15 min
Składniki:
Wymiary blachy 23*38 wyłożyć papierem do pieczenia
Ciasto:
25 dag mąki
15 dag margaryny
10 dag cukru pudru
2 żółtka
3 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa makowa:
25 dag maku
1/2 szklanki cukru kryształu
3 jajka
olejek migdałowy
1 łyżka miodu
1 łyżka masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa orzechowa:
35 dag orzechów mielonych włoskich
3/4 szklanki cukru kryształu
1/2 szklanki mleka
1 łyżka masła
2 białka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
1/2 kg sera mielonego
10 dag margaryny
4 jajka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 budyń śmietankowy
Ciasto makowo - orzechowo - serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicę wysypać mąkę, zmieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać margarynę i posiekać nożem. Cukier utrzeć z żółtkami i dodać do mąki. Dodać śmietanę i lekko zarobić ciasto kruche. Ciasto wyłożyć równo na formę do pieczenia.
2.Mak sparzyć i zemleć.Dodać masło, cukier, proszek do pieczenia,żółtka, miód, olejek i utrzeć. Z białek ubić pianę, dodać do maku i delikatnie wymieszać.
3.Orzechy zalać wrzącym mlekiem. Dodać cukier, mało, wymieszać i przestudzić. Ubić pianę z białek z proszkiem do pieczenia, dodać do orzechów i delikatnie wymieszać.
4.Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać ser, budyń i dalej ucierać. Ubić pianę z białek, dodać do sera i delikatnie wymieszać.
5.Na ciasto kruche kłaść kupkami naprzemiennie kupki masy makowej i orzechowej. Przykryć równą warstwą masy serowej. Piec w temp.160 stopni przez ok.65 minut. Dowolnie udekorować.
Komentarze