Ciasto makowo-kokosowe

4.48 (184 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Studiuję i pracuję, a wolne chwile spędzam w kuchni.

Składniki:

  • Biszkopt:
    3 jajka
    3/4 szkl. cukru
    po 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej i pszennej
    łyżeczka proszku do pieczenia

    Piana makowa:
    5 białek
    1 szkl. cukru
    1 szkl. maku
    10 dag wiórków kokosowych

    Piana kokosowa:
    5 białek
    1 szkl. cukru
    20 dag wiórków kokosowych

    Krem budyniowy:
    1 litr mleka
    6 żółtek
    2 op. budyniu waniliowego
    po 3 łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej
    5 łyżek cukru
    1,5 kostki masła

    Oraz:
    30 dag dżemu wiśniowego lub powideł śliwkowych
    5 dag startej gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4.48 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto makowo-kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubijamy, nie przerywając ubijania stopniowo dodajemy cukier
    i żółtka. Wsypujemy mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Dodajemy 3 łyżki wody. Pieczemy (blacha 40x25 cm) ok. 25 minut w temp. 180 °C.
  • 2. Piana makowa: białka ubijamy na sztywno i mieszamy z cukrem, makiem
    i wiórkami.
  • 3. Piana kokosowa: białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i wiórki kokosowe. Delikatnie mieszamy. Obie piany pieczemy (blacha
    40x25 cm) ok. 30 minut w temp. 180 °C.
  • 4. Krem: do połowy mleka wsypujemy budynie, mąki i cukier. Dodajemy żółtka,
    mieszamy. Resztę mleka zagotowujemy. Wlewamy mleko z budyniem. Mieszając, zagotowujemy. Studzimy i ucieramy z masłem.
  • 5. Układamy warstwy: biszkopt, dżem, 1/5 kremu, piana makowa, 2/5 kremu, piana kokosowa, 2/5 kremu. Posypujemy czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Kokos Mak

Notka redakcyjna

PP_02-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować