• Ciasto makowo-kokosowe

    Autor: Maria Wojnar, Przeworsk

  • Studiuję i pracuję, a wolne chwile spędzam w kuchni.

  • Składniki

    Biszkopt:
    3 jajka
    3/4 szkl. cukru
    po 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej i pszennej
    łyżeczka proszku do pieczenia

    Piana makowa:
    5 białek
    1 szkl. cukru
    1 szkl. maku
    10 dag wiórków kokosowych

    Piana kokosowa:
    5 białek
    1 szkl. cukru
    20 dag wiórków kokosowych

    Krem budyniowy:
    1 litr mleka
    6 żółtek
    2 op. budyniu waniliowego
    po 3 łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej
    5 łyżek cukru
    1,5 kostki masła

    Oraz:
    30 dag dżemu wiśniowego lub powideł śliwkowych
    5 dag startej gorzkiej czekolady

  • Sposób przygotowania

    1.

    Biszkopt: białka ubijamy, nie przerywając ubijania stopniowo dodajemy cukier i żółtka. Wsypujemy mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Dodajemy 3 łyżki wody. Pieczemy (blacha 40x25 cm) ok. 25 minut w temp. 180 °C.

    2.

    Piana makowa: białka ubijamy na sztywno i mieszamy z cukrem, makiem i wiórkami.

    3.

    Piana kokosowa: białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i wiórki kokosowe. Delikatnie mieszamy. Obie piany pieczemy (blacha 40x25 cm) ok. 30 minut w temp. 180 °C.

    4.

    Krem: do połowy mleka wsypujemy budynie, mąki i cukier. Dodajemy żółtka, mieszamy. Resztę mleka zagotowujemy. Wlewamy mleko z budyniem. Mieszając, zagotowujemy. Studzimy i ucieramy z masłem.

    5.

    Układamy warstwy: biszkopt, dżem, 1/5 kremu, piana makowa, 2/5 kremu, piana kokosowa, 2/5 kremu. Posypujemy czekoladą.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    slodkie_zycie, biszkopt, kokos, mak
  • 3 komentarze

Autor: Maria Wojnar, Przeworsk

RedakcjaPP 5900

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-02-26T14:09:07+01:00

2042 odwiedziny

Dodane przez: RedakcjaPP


Sprawdź książki z tym przepisem

Zdobyte wyróżnienia:

Opublikowany w Przyślij Przepis
Zobacz PDF z przepisem »
Przepis z magazynu: PP_02-2011

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »