Ciasto jest bardzo smaczne, proste w wykonaniu. Nawet jeżeli ktoś nie lubi kaszki mannej to myślę, że przepis z kaszką i makiem w roli głównej przypadnie jemu do gustu.
Składniki:
CIASTO
450 g mąki
300 g masła
150 g cukru pudru
1 jajko
NADZIENIE 1
000 ml mleka
250 g maku
4 jajka
1 cytryna
2 łyżki cukru
150 g kaszki mannej - grysiku
1 cukier waniliowy
cukier puder do posypania ciasta
Ciasto makowo - grysikowe. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło posiekać z mąką, cukrem dodać jajko i szczyptę soli, zagnieść ciasto i włożyć do lodówki. .
2.Zagotować mleko, dodać cukier, cukier waniliowy i ciągle mieszając wsypać kaszkę manną. Do lekko przestudzonej kaszy mannej włożyć obraną i pokrojoną w kostkę cytrynę.
3.Oddzielić białka od żółtek. Żółtka wymieszać z dwiema łyżkami wody, połączyć z kaszą, wsypać czysty suchy mak. Pod koniec dodać na sztywno ubitą pianę z białek.
4.Wyłożyć ciasto na blachę (ok. 3/4), przykryć ciasto masą makowo - grysikową a na wierzchu położyć kratkę z pozostałego ciasta (1/4). Piec w temperaturze 180 ° C/ 45 min. Gotowe cieple ciasto można dowoli posypać cukrem pudrem lub posmarować lukrem
Komentarze