Ciasto makowo - grysikowe.

5 (190 ocen)

Ciasto jest bardzo smaczne, proste w wykonaniu. Nawet jeżeli ktoś nie lubi kaszki mannej to myślę, że przepis z kaszką i makiem w roli głównej przypadnie jemu do gustu.

Składniki:

  • CIASTO
    450 g mąki
    300 g masła
    150 g cukru pudru
    1 jajko

    NADZIENIE 1
    000 ml mleka
    250 g maku
    4 jajka
    1 cytryna
    2 łyżki cukru
    150 g kaszki mannej - grysiku
    1 cukier waniliowy
    cukier puder do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

5 (190 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Placki

Ciasto makowo - grysikowe. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zagniatanie ciasta w makutrze. 1. Masło posiekać z mąką, cukrem dodać jajko i szczyptę soli, zagnieść ciasto i włożyć do lodówki. .
  • Kaszka manna z cytryną. 2. Zagotować mleko, dodać cukier, cukier waniliowy i ciągle mieszając wsypać kaszkę manną. Do lekko przestudzonej kaszy mannej włożyć obraną i pokrojoną w kostkę cytrynę.
  • Masa makowa z pianą z białek. 3. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka wymieszać z dwiema łyżkami wody, połączyć z kaszą, wsypać czysty suchy mak. Pod koniec dodać na sztywno ubitą pianę z białek.
  • Ciasto przygotowane do pieczenia. 4. Wyłożyć ciasto na blachę (ok. 3/4), przykryć ciasto masą makowo - grysikową a na wierzchu położyć kratkę z pozostałego ciasta (1/4). Piec w temperaturze 180 ° C/ 45 min. Gotowe cieple ciasto można dowoli posypać cukrem pudrem lub posmarować lukrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować