Ciasto makowe z galaretką i jabłkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

ciasto makowe z musem jabłkowym z galaretką oraz z kremem karpatkowym .Byłam ciekawa smaku, ale powiem pychotka.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2,5 l musu jabłkowego ( miałam jeszcze swojej roboty) 3 galaretki zielone,+2 na wierzch, krem karpatka 2 pacz na blachę wielkości 24/38, ciasto - 6 jajek,1/2 szkl cukru, 3/4 szkl mąki, 1/2 szkl suchego maku, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,szczypta soli.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Ciasto makowe z galaretką i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka miksujemy z cukrem,wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą,białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i łączymy z masą.blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułką .Ciasto przelewamy na blaszkę .Pieczemy od 30 - 35 min w 180 stopniach.
    Ciasto studzimy
    .Mus jabłkowy podgrzewamy do gorącego wsypujemy galaretki ,mieszamy odstawiamy do przestygnięcia i do lekkiego stężenia
    Krem karpatkowy robimy według opisu na opakowaniu.
    2 pozostałe galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie ( tak jak w przepisie na opakowaniu) dajemy do lekkiego stężenia abyśmy jeszcze rozmieszać i powstały by nam takie kryształki.
  • 2. Na wystudzone ciasto nakładamy,tężejący mus jabłkowy wkładamy do lodówki na godzinkę.,na mus nakładamy masę karpatkową,i znowu do lodówki gdzieś na 15 min.wyciągamy z lodówki i nakładamy tężejącą galaretkę( kryształki ). ponownie wkładamy do lodówki aby wszystko ładnie się stężało

Porady

90 min + stężenie w lodówce, Zostało mi trochę maku i chciałam aby za długo nie leżał więc postanowiłam go wykorzystać do tego ciasta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować