Ciasto makowe z pianką i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.Ciągle ubijając dodawać po jednej łyżce cukru.Żółtka rozmieszać z octem. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać na przemian żółtka, mąke przesianą z proszkiem i olej, delikatnie mieszać aby piana nie opadła. Dodać mak i kokos, wymieszać łyżką.Piec w tem. 170 stopni ok. 45 min do suchego patyczka.Wystudzić.
2.Przekroić na pół , można napączować - u mnie przegotowana woda z cytryną i 2 łyżkami alkoholu.
3.2 galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w 2 szklankach wrzątku. Pozostawić do przestygnięcia.Śnieżke ubić ze śmietanką, po łyżce dodawać serek oraz zastygającą galaretkę.
4.Połowę masy wyłożyc na pierwszą połowę ciasta.Wstawic nna kilka minut do lodówki.
5.Przyłożyć druga połową placka. Wyłożyć pozostałą część pianki, poukładać pokrojonę brzoskwinie.
6.Zalać galaretką rozpuszczoną w 3 szklankach przegotowanej wody.
Porady
Blaszka 25x33. Mak mozemy dzien wczesniej sparzyc i wysuszyc na sciereczce.
Komentarze