Ciasto makowe z kremem kawowym

4.5 (157 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Super połączenie smaków

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • CIASTO
    1,5 szklanki mąki
    1 szklanka suchego maku
    3/4 szklanki cukru
    8 jajek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    MASA
    1,5 szklanki cukru pudru
    2 kostki masła (po 250 g)
    2 żółtka
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 100 ml wrzątku
    2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec Desery Kawy

Ciasto makowe z kremem kawowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO

    Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier. Cały czas ubijać. Następnie dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mak. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto przelać na blaszkę wyłożona pergaminem i piec 30 minut w 160 st C. Ostudzić. Przeciąć na dwa placki.
  • 2. MASA

    Masło utrzeć z cukrem pudrem. Następnie dodać do masy żółtka. Cały czas ucierając dodawać powoli przestudzoną kawę. Wszystko dobrze wymieszać.
  • 3. Masę podzielić na dwie części. Jedna wyłożyć na pierwszy placek, przykryć drugim i na wierzchu rozsmarować drugą część masy. Dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować