Uwielbiam ciasta z makiem, szukam więc za każdym razem czegoś innego. A ta moja ,,inna" propozycja bardzo nam przypadła do gustu:) Mięciutkie i wilgotne ciasto makowe smakowicie łączy się ze słodkim karmelem. Polecam
Ciasto makowe z karmelem i herbatnikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto makowe:Mak opłukać, zalać wodą i gotować ok. 40 minut. Dokładnie odcisnąć z wody i zmielić2 razy w maszynce do mięsa. Zmielony mak wymieszać z kakao, sodą, proszkiem, cynamonem i mąką ziemniaczaną. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, wbijając kolejno żółtka. Następnie partiami dodawać miód oraz mak z dodatkami. Na koniec masę połączyć z ubitymi na sztywno białkami. Ciasto przelać do blaszki pokrytej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 – 40 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Zimne ciasto przekroić na wie części.
2.Masa budyniowa: Odlać ½ szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować. Jajko i cukier zmiksować na puszystą masę, wlać odlane mleko i wsypać obie mąki. Roztwór wlać do gotującego się mleka. Całość gotować ok. 1 minuty, do zgęstnienia masy. Zimny budyń utrzeć z masłem na puszystą masę.
3.Przełożenie:
Na pierwszą część ciasta makowego wyłożyć połowę kremu ułożyć herbatniki, posmarować je karmelem. Na nim ponownie rozłożyć herbatniki, delikatnie rozsmarować pozostały krem i nałożyć ciasto. Wierzch polać polewą.
Komentarze