Ciasto nie podlega regułom sezonowości więc można je robić je o każdej porze roku i dnia:)A tak w ogóle to miała być szarlotka ale znów musiałam coś "udziwnić" i stworzyłam bardzo smaczne ciacho:)) zapraszam serdecznie:)
Składniki:
4 średnie jabłka
100 g suszonej żurawiny
3/4 szklanki cukru trzcinowego
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
2/3 szklanki suchego maku
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
3 jaja rozm. M
cukier puder do posypania
Ciasto makowe z jabłkami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka umyć, osuszyć. Obrać. Pokroić na małe kawałki. Przełożyć do miski, dodać cukier trzcinowy oraz cynamon i kardamon, wymieszać porządnie aby cukier dobrze pokrył owoce.
2.Odstawić na około 5 minut, aby jabłka puściły sok.
3.Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i suchy mak, wymieszać.
4.Do miski z jabłkami wsypać suszone żurawiny i wymieszać.
5.Następnie dodać suche składniki i wymieszać łyżką.
6.Wlać olej oraz wbić jajka i dobrze wymieszać, aby ciasto pokryło owoce.
7.Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i wyrównać. Wstawić do nagrzanego do 180 st piekarnika i piec około 55-60. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i otworzyć drzwiczki, zostawić na około 20 minut. Następnie zupełnie ostudzić i obficie posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze