Ciasto makowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Świetne ciasto na imprezy. Smakuje rewelacyjnie.

Składniki:

  • Ciasto: 20 dag maku
    ● 2 łyżki mąki
    ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● ok. 1/2 kostki margaryny
    ● 1 szkl. cukru
    ● 3 jajka
    ● cukier waniliowy
    Biszkopt: 6 łyżek cukru
    ● 6 jajek
    ● 6 łyżek mąki
    ● szczypta proszku do piecz. Masa: 1/2 l mleka
    ● 5 łyżek cukru
    ● 4 łyżki mąki pszennej
    ● 2 łyżki mąki ziemn.
    ● kostka masła
    Oraz: 20 dag masy marcepanowej
    ● 3 łyżki cukru pudru
    ● ananas z puszki
    ● 1/2 l kremówki
    ● 3 łyżeczki żelatyny

Ciasto makowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: mak mielimy, mieszamy z mąką i proszkiem. Margarynę ucieramy z żółtkami i cukrami, białka ubijamy. Mieszamy z makiem. Pieczemy w wyłożonej papierem blasze (40x25 cm) 25 minut w temp. 175 °C.
  • 2. Biszkopt: białka ubijamy z cukrem. Dodajemy żółtka i resztę składników, mieszamy. Pieczemy 20 minut w 180 °C.
  • 3. Masa budyniowa: z mleka, cukru i obu mąk gotujemy budyń, studzimy. Masło ucieramy, stopniowo dodając budyń.
  • 4. Kremówkę ubijamy z pudrem, mieszamy z rozpuszczoną żelatyną i ananasem.
  • 5. Na biszkopt wykładamy połowę masy, kremówkę, ciasto makowe i resztę masy. Przykrywamy rozwałkowaną masą marcepanową. Dekorujemy.

Notka redakcyjna

PPWS_12-2012

Komentarze

Podobne przepisy