Ciasto Makowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

ciasto makowe jest bardzo smaczne z połączeniem z kremem karpatkowym i dwoma dżemami daje pyszny posmak.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 6 jajek, 1/2 szkl cukru, 3/4 szkl mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia,15 dkg maku, ( suchego ), na krem - gotowy krem karpatkowy, 5 łyżek dżemu czarna porzeczka, i tyle samo dżemu wiśniowego, oraz słodka herbata do nasączania ciasta,2 mleczne czekolady na polewę. Tłuszcz do wysmarowania formy.1/4 szkl mleka.

Ciasto makowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka miksuję z cukrem na jednolitą masę, dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia i suchy mak, mieszam dokładnie dodając ubite białka, Tortownicę o średnicy 26 cm smaruję tłuszczem i posypuje tartą bułką . Ciasto przelewam do formy i pieczemy do 40 min w 180 st. Ostudzić .Biszkopt kroję na 2 krążki, nasączam je słodką herbatą,
  • 2. Masę karpatkową przygotowuje według przepisu na opakowaniu, dolny kążek smaruję dżemami oraz masa karpatkowa , nakładam 2 krążek .Czekolady rozpuszczam dodając troszeczkę mleka i polewam obficie wierzch ciasta.;

Porady

Zamiast gotowej masy karpatkowej można zrobić samemu masę budyniową .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy