Ciasto makowe

5 (153 ocen)

Proste , szybkie , smaczne ,aromatyczne ciasto z makiem i masą orzechową

Składniki:

  • MASA MAKOWA :
    35 dkg maku
    5 jaj
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki masła
    20 dkg cukru
    aromat migdałowy
    10 dkg pokrojonych orzechów włoskich
    10 dkg rodzynek
    BISZKOPT :
    5 jaj
    5 łyżek cukru
    5 kopiastych łyżek mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    MASA ORZECHOWA :
    25 dkg masła
    20 dkg mielonych orzechów
    1/2 szkl cukru
    1/2 szkl mleka
    2-3 łyżki Amaretto
Wystaw ocenę:

5 (153 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto makowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto makowe 1. MASA MAKOWA :
    Maku ugotować , wystudzić ,zmielić ( 3 X )
    Do maku dodać żółtka , cukier , aromat , stopione i przestudzone masło ,proszek do pieczenia ,sparzone i osuszone rodzynki ,orzechy , wszystko dokładnie wymieszać z białek ubić pianę i delikatnie połączyć z masą makową ,
    Mak wylać do formy o wymiarach 36/22 cm

    Z podanych składników zrobić biszkopt ,wylać na mak , dokładnie wyrównać
    Całość piec około 45 minut w temp. 170 *C
    Po dokładnym wystudzeniu ciasto odwrócić tak aby biszkopt był na spodzie

    MASA ORZECHOWA :
    Mleko zagotować z cukrem ,wsypać orzechy chwilkę pogotować , wystudzić
    Masło dobrze utrzeć ,dodać wystudzone orzechy na koniec dodać Amaretto
    Gotową masę orzechową położyć na ciasto. Udekorować według uznania .

Porady

Rodzynki i orzechy można pominąć , dla wzmocnienia aromatu do maku dałam 2 olejki migdałowe

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Mak Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować