1.MASA MAKOWA :
Maku ugotować , wystudzić ,zmielić ( 3 X )
Do maku dodać żółtka , cukier , aromat , stopione i przestudzone masło ,proszek do pieczenia ,sparzone i osuszone rodzynki ,orzechy , wszystko dokładnie wymieszać z białek ubić pianę i delikatnie połączyć z masą makową ,
Mak wylać do formy o wymiarach 36/22 cm
Z podanych składników zrobić biszkopt ,wylać na mak , dokładnie wyrównać
Całość piec około 45 minut w temp. 170 *C
Po dokładnym wystudzeniu ciasto odwrócić tak aby biszkopt był na spodzie
MASA ORZECHOWA :
Mleko zagotować z cukrem ,wsypać orzechy chwilkę pogotować , wystudzić
Masło dobrze utrzeć ,dodać wystudzone orzechy na koniec dodać Amaretto
Gotową masę orzechową położyć na ciasto. Udekorować według uznania .
Porady
Rodzynki i orzechy można pominąć , dla wzmocnienia aromatu do maku dałam 2 olejki migdałowe
Komentarze