Ciasto Lion

4.5 (171 ocen)

  • 40 min

Ciasto bez pieczenia w formie znanego batonika Lion,super słodkie,idealne dla dzieci,ale także dla dorosłych łasuchów.

  • 40 min

Składniki:

  • 250 g herbatników
    400 g masy kajmakowej orzechowej
    Krem budyniowy
    1,5 szklanki mleka
    1 budyń waniliowy
    2 łyżki masła
    3 łyżki cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    Krem śmietanowy
    1 szklanka śmietanki 30%
    3 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    2 łyżki żelatyny
    1/4 szklanki gorącej wody
    4 małe batoniki Lion
    1 czekolada mleczna z bakaliami
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Ciasto lion - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę o wymiarach 18/26 wyłóż herbatnikami ,masę kajmakową podgrzej lekko w garnuszku ,przełóż na herbatniki i równomiernie rozprowadź.
    Wyłóż kolejną partię herbatników,lekko dociskając.
    Szklankę mleka zagotuj z cukrami ,proszek budyniowy rozprowadź 1/2 szklanki mleka i dodaj do gotującego się mleka,cały czas mieszając,aż powstanie gęsty budyń .
    Na koniec dodaj masło i mieszaj do rozpuszczenia,chwilę przestudź,następnie wylej na herbatniki i równomiernie rozprowadź.
    Na krem budyniowy wyłóż kolejną warstwę herbatników,lekko dociskając.
  • 2. Żelatynę dodaj do gorącej wody,mieszaj ,aż się rozpuści,odstaw do przestudzenia,batoniki pokrój na niewielkie kawałki .
    Zimną kremówkę ubij z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na sztywno,pod koniec ubijania dodaj przestudzoną żelatynę,następnie pokrojone batoniki Lion,delikatnie wymieszaj.
    Masę wyłóż na herbatniki ,posyp startą czekoladą.
    Całość dobrze schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować