Ciasto Lion

4.94 (156 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Przepyszne... i bardzo słodkie ciasto, które wręcz rozpływa się w ustach. Wspaniałe z filiżanką kawy.

Składniki:

  • ok 310g herbatników kakaowych
    puszka masy kajmakowej (510g)
    op. mascarpone 250g
    660ml śmietanki 30%
    6 batonów Lion
    2 łyżki cukru pudru
    kilka kostek czekolady
    2 śmietan fixy
Wystaw ocenę:

4.94 (156 ocen)

Ciasto lion - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kwadratową foremkę o boku 21cm wyłożyć folia aluminiową. Na dnie ułożyć pierwszą warstwę herbatników, rozsmarować kajmak (2 łyżki zostawić). Ułożyć kolejną warstwę herbatników.
  • 2. Schłodzoną śmietankę ubić, podzielić na pół. Do jednej części dodać mascarpone i resztę kajmaku, zmiksować. Dodać drobno pokrojone batoniki lion (trochę można zostawić do dekoracji), wymieszać i wyłożyć na herbatniki. Masę wyrównać i położyć kolejną warstwę ciastek.
  • 3. Resztę ubitej śmietanki zmiksować z cukrem pudrem i zagęstnikami. Wyłożyć jako ostatnią warstwę. Na wierzch zetrzeć czekoladę. Można udekorować kawałkami batoników. Schłodzić w lodówce kilka godzin, najlepiej całą noc.

Porady

Do tego ciasta uzyłam dokładnie 36 herbatników na foremkę 21x21cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki Masa kajmakowa Masa krówkowa Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować