Ciasto limonkowe

4.5 (190 ocen)

  • 60 min

Bardzo proste i wyjątkowo pyszne ciasto

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    18 dag mąki krupczatki
    18 dag cukru
    6 jajek
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    sól
    Krem:
    1 kostka margaryny
    1,5 szklanki cukru
    3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    4 limonki
    Lukier:
    4 łyżki cukru pudru
    sok i skórka z 1 limonki
    barwnik zielony
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto limonkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0uajyos 1. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy cukier, żółtka i pozostałe składniki, Miksujemy na jednolitą masę. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w 150 stopniach.
    Margarynę, cukier i 2 szklanki wody zagotowujemy. 4 limonki myjemy, ocieramy z nich skórkę i wyciskamy sok. Mąkę, pół szklanki wody,sok i skórkę miksujemy i wlewamy na gorącą margarynę z wodą. Mieszamy aż powstanie gęsty kisiel. Próbujemy i ewentualnie dosładzamy. Wystudzony biszkopt przekrawamy na pół, na pierwszy blat wylewamy jeszcze ciepły kisiel, przykrywamy drugim.
    Wyciskamy sok z jednej limonki , dodajemy cukier puder, odkładamy łyżkę. Białym lukrem smarujemy wierzch ciasta, do pozostałego dodajemy zielony lukier i smarujemy nim na cieście dowolne szlaczki.

Porady

Do ciasta możemy użyć cytryn zamiast limonek, i polać je polewą czekoladową

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować