Ciasto limonkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy cukier, żółtka i pozostałe składniki, Miksujemy na jednolitą masę. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w 150 stopniach.
Margarynę, cukier i 2 szklanki wody zagotowujemy. 4 limonki myjemy, ocieramy z nich skórkę i wyciskamy sok. Mąkę, pół szklanki wody,sok i skórkę miksujemy i wlewamy na gorącą margarynę z wodą. Mieszamy aż powstanie gęsty kisiel. Próbujemy i ewentualnie dosładzamy. Wystudzony biszkopt przekrawamy na pół, na pierwszy blat wylewamy jeszcze ciepły kisiel, przykrywamy drugim.
Wyciskamy sok z jednej limonki , dodajemy cukier puder, odkładamy łyżkę. Białym lukrem smarujemy wierzch ciasta, do pozostałego dodajemy zielony lukier i smarujemy nim na cieście dowolne szlaczki.
Porady
Do ciasta możemy użyć cytryn zamiast limonek, i polać je polewą czekoladową
Komentarze