Leśny Mech to jedno z moich ulubionych ciast, ponieważ jest wilgotne, miękkie i szybko znika. Ma piękną barwę i dzięki szpinakowi zawiera cenne witaminy. Nawet największy niejadek skusi się.
Ciasto leśny mech - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO: Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i sodą. Strużką wlać olej, dalej miksując.
Szpinak odmrozić i podgotować w garnuszku, aż woda wyparuje. Jeszcze ciepły dodać do ciasta. Zmiksować. Wylać na blachę wyłożoną pergaminem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 35-45 min. / do suchego patyczka.
2.MASA: Śmietanę ubić z cukrem na sztywno. Dodać galaretki i dalej miksować, aż masa lekko zgęstnieje i galaretki się rozpuszczą. Wstawić do lodówki.
3.Ostygnięte ciasto przekroić na pół. Przełożyć masą śmietanową.
WIERZCH: Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Wyłożyć wierzch ciasta. Czekoladę zetrzeć na tarce i posypać ciasto. Ułożyć borówki i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Komentarze