Ciasto "Leśny mech"

4.5 (178 ocen)

Nie wiem, dlaczego tak długo zwlekałam z przygotowaniem tego ciasta. Chodziło po mnie już od dłuższego czasu, ale zawsze miałam jakieś wymówki, by go nie zrobić. W końcu się zdecydowałam i jestem MEGA pozytywnie zaskoczona ;) Polecam!

Składniki:

  • Szpinakowe ciasto:
    3 jajka w temperaturze pokojowej
    1 1/3 szkl. cukru
    1 1/3 szkl. oleju
    450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
    2 szkl. mąki pszennej
    3 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem:
    330 g śmietany 30%
    2 łyżki cukru pudru
    1,5 łyżeczki żelatyny
    1/4 szkl. gorącej wody

    Dodatkowo:
    połowa granatu (zastąpiłam malinami)
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Leśny mech Desery

Ciasto "leśny mech" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinakowe ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Jajka ubić z cukrem do puszystości. Szpinak rozmrozić na sicie, a następnie mocno odcisnąć, by pozbyć się nadmiaru wody. Za pomocą blendera rozdrobnić go, dodając 3 - 4 łyżki masy jajecznej. Całą mieszankę przełożyć do ubitych jajek i dobrze wymieszać. Następnie powoli wlewać olej miksując na niewielkich obrotach miksera. Na końcu wsypać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i delikatnie, ale szybko wymieszać masę za pomocą łyżki. Gotowe ciasto przelać do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez około 60 - 70 minut do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce.
  • 2. Krem: Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, a następnie pozostawić do przestudzenia. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Kilka łyżek dodać do ostudzonej żelatyny i szybko wymieszać (zapobiegnie to zważeniu się kremu) Całą żelatynę wlać do ubitej śmietany i krótko zmiksować.
  • 3. Z ostudzonego ciasta odkroić ostrym nożem 1/3 ciasta i pokruszyć do miski. Resztę ciasta wysmarować kremem. Wierzch obsypać pokruszonym ciastem i udekorować granatem
    w moim przypadku malinami) Tak przygotowane ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce. Smacznego! (inspiracja/źródło: Uwielbiam gotować!)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Granat Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować