Ciasto leśny mech - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak rozmrażamy w mikrofali i dobrze odsączamy z nadmiaru wody. Jajka miksujemy z cukrem, następnie powoli wlewamy olej. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy. Pod koniec delikatnie łyżką łączymy ciasto ze szpinakiem. Ciasto przekładamy na dużą blaszkę do pieczenia i pieczemy ok. 40 minut w temp. 180stopni. Biszkopt studzimy. Z ostudzonego ciasta ścinamy wierzch i rozdrobniony go na okruszyny imitujące ,,mech,,
Masa: Galaretkę gruszkową rozpuszczamy w 2 szklankach wody i odstawiamy do stężenia, następnie kroimy w kostkę. Galaretki cytrynowe rozpuszczamy również w 2 szklankach gorącej wody i odstawiamy aż lekko stężeje. Kremówkę ubijamy z śmietan-fixami i dodajemy tężającą galaretkę cytrynową. Pod koniec łączymy masę z galaretka pokrojoną w kostkę. Na spód ciasta wykładamy masę śmietanową i posypujemy okruszkami i żurawiną.
Komentarze