Ciasto Leon

4.51 (168 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Studiuję pedagogikę. Pieczenie to moje hobby.

Składniki:

  • Placki miodowe:
    ● 30 dag mąki pszennej
    ● 10 dag cukru pudru
    ● 15 dag margaryny
    ● 2 łyżki miodu
    ● jajko
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    Biszkopt:
    ● 4 jajka
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    ● po 1,5 szkl. cukru, mąki pszennej i ziemniacz.
    Krem: 1,5 szkl. mleka
    ● 2 op. cukru wanil.
    ● 1,5 kostki masła
    ● po czubatej łyżce mąki pszennej i ziemniacz.
    ● 15 dag cukru
    Masa jabłkowa:
    ● 1 kg jabłek
    ● 2 łyżki cukru
    ● 2 czerwone galaretki
    Oraz:
    ● polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.51 (168 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Galaretki

Ciasto leon - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Placki miodowe: składniki zagniatamy i dzielimy na pół. Pieczemy 2 placki (24x36 cm)po ok. 30 minut w 170 °C.
  • 2. Składniki biszkopta miksujemy z 2 łyżkami wody. Pieczemy ok. 30 minut w 170 °C (w formie o wym. 24x36 cm).
  • 3. Krem: obie mąki mieszamy z mlekiem i cukrami, chwilę gotujemy. Studzimy. Ucieramy z masłem. Dzielimy na 4 części.
  • 4. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Podsmażamy z cukrem, mieszamy z galaretkami w proszku. Studzimy.
  • 5. Na placek miodowy nakładamy 1/4 kremu, smarujemy 1/2 masy jabłkowej i ponownie 1/4 kremu. Przykrywamy biszkoptem. Smarujemy 1/4 kremu, resztą masy jabłkowej i kremu. Kładziemy placek miodowy. Dekorujemy polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować